Day06
DevOps - Gercek Hikayeler
Başlangıçta, DevOps birçok kişi için erişilemez olarak görülüyordu çünkü Netflix gibi şirketler veya Fortune 500 listesindeki şirketler tarafından uygulanmıyordu. Günümüzde ise DevOps felsefesi birçok şirket tarafından benimsenen normal bir uygulama haline geldi, hatta bazıları adını bile koymasa da.
Aşağıdaki kaynaklarda, farklı sektörlerde DevOps'u kullanan ve iş hedeflerine büyük olumlu etkisi olan birçok şirketin olduğunu görebilirsiniz.
Genel olarak, DevOps'un doğru bir şekilde uygulanması, işletme yazılımının hızını ve kalitesini artırmaya yardımcı olmalıdır.
Bu gün, başarılı bir şekilde DevOps uygulayan şirketlere ve bununla ilgili kaynaklara bakmak için ayrılmıştır. Bu, topluluğun bu konuya dalmak ve yardımcı olmak için harika bir fırsat olacak. Şirketinizde DevOps kültürünü benimsediniz mi? Başarılı oldu mu?
Önceki bölümde Netflix'ten bahsedildi ve şimdi biraz daha detaylandırılacak, çünkü genellikle büyük şirketlerde gördüğümüzden daha gelişmiş ve iyi bir modeldir. Ancak, DevOps düşüncesine sahip diğer büyük şirketlerin de başarı elde ettiği ve önemli olduğunu belirtmek gerekir.
Amazon
2010 yılında, Amazon fiziksel sunucu altyapısını AWS (Amazon Web Services) bulutuna taşıdı. Bu, kaynakları çok küçük artışlarla artırma ve azaltma imkanı sağladı. Ayrıca AWS'nin Amazon'un perakende bölümünü yönetirken yüksek gelirler elde ettiğini biliyoruz.
Amazon, 2011 yılında (aşağıdaki kaynaklardan birine göre) geliştiricilerinin istedikleri zaman ve ihtiyaçlarına göre kodu dağıtabildikleri sürekli dağıtım sürecini benimsedi. Bu, Amazon'un yeni yazılımı üretim sunucularına dağıtma süresinin ortalama olarak sadece 11.6 saniye olduğunu başarmasını sağladı! 😳
Netflix
Netflix'i kullanmayan veya kullanmamış olan var mı? Yüksek kaliteli bir akış hizmeti ve harika bir kullanıcı deneyimi sunuyor.
Bu harika kullanıcı deneyiminin nedeni nedir? İyi bir UX sunabilme yeteneği, üç temel unsura dayanır:
- Hız
- Esneklik
- Kaliteye önem verme
- Netflix geliştiricileri, IT operasyonlarına bağlı olmadan dağıtılabilir web görüntülerinde kod parçalarını otomatik olarak oluşturabilirler. Görüntüler güncellendikçe, özel olarak oluşturulmuş bir web tabanlı platform aracılığıyla Netflix altyapısına entegre edilir.
Sürekli izleme süreci her zaman devam etmekte ve yeni görüntülerin dağıtımında bir hata oluşursa hemen geri alınarak trafiğin önceki sürüme yönlendirilmesi sağlanmaktadır.
Aşağıdaki kaynaklarda, Netflix ekibinin yapması gerekenler ve yapmaması gerekenler konusunda daha detaylı bir sunum bulunmaktadır.
Etsy
Mühendisler ve şirketler için yavaş ve zorlu dağıtımlar gerçek bir mücadeleye dönüştü. Aynı şekilde, bazı şirketlerde birçok izolasyonlu ekip ve iş birliği olmayan takımlarla çalışma deneyimi yaşanmış olabilir.
Amazon ve Netflix hakkında okuduğumuzda, Etsy'nin de geliştiricilere kendi kodlarını dağıtma izni verdiği sonucuna varabiliriz ve bu geçişin 2009'un sonlarında gerçekleştiği biliniyor.
İlginç bir nokta, geliştiricilerin dağıtımdan sorumlu olduklarında, uygulamanın performansı, çalışma süresi ve diğer hedefler konusunda da sorumluluk duyduklarını fark etmeleriydi.
Öğrenme kültürü, DevOps'un temel bir parçasıdır. Hatta başarısızlık, doğru derslerin öğrenilmesiyle bir başarı haline dönüşebilir.
Kaynaklarda, DevOps'un bu devasa başarılı şirketlerin iş yapış şeklini nasıl değiştirdiğine dair başka hikayeler bulunabilir.
Kyanaklar
- How Netflix Thinks of DevOps
- 16 Popular DevOps Use Cases & Real Life Applications [2021]
- DevOps: The Amazon Story
- How Etsy makes DevOps work
- Adopting DevOps @ Scale Lessons learned at Hertz, Kaiser Permanente and lBM
- Interplanetary DevOps at NASA JPL
- Target CIO explains how DevOps took root inside the retail giant
Recapitulación de los primeros días viendo DevOps
-
DevOps, geliştirme ve operasyonların birleşimi olarak tanımlanır ve uygulama geliştirme yaşam döngüsünün tamamını tek bir ekip tarafından yönetmeyi sağlar, bu döngü şunlardan oluşur: Geliştirme --> Testler --> Dağıtım --> Operasyonlar
-
DevOps'un ana amacı, geliştirme yaşam döngüsünü kısaltmak ve aynı zamanda iş hedefleriyle sıkı bir uyum içinde sık sık özellikler, düzeltmeler ve işlevsellik sunmaktır.
-
DevOps, yazılım geliştirme için güvenilir ve hızlı bir şekilde yazılım teslim etme ve geliştirme yaklaşımıdır. Bu aynı zamanda Sürekli Entegrasyon / Sürekli Dağıtım (CI/CD) olarak da adlandırılır.
-
Güne görüşmek üzere.
-
günde programlama diline odaklanacağız. Bir geliştirici olmayı hedeflemiyoruz, ancak en azından geliştiricilerin neler yaptığını anlayacak yetenekte olmalıyız. Bunu bir haftada başarabilir miyiz? Muhtemelen hayır, ama 7 gün veya 7 saat boyunca bir şeyler öğrenirsek, başladığımızdan daha fazla bilgi sahibi olacağız.