Skip to content

Day10

Go Workspace(Calısma Alanı)

Go Çalışma Alanı hakkında daha fazla bilgi vermemiz gerekiyor. Gun 8 'de, Go'yu başlatmak ve Hello #90DaysOfDevOps demosuna ulaşmak için Go çalışma alanı hakkında kısaca konuştuk.

Hatırlıyor musunuz, varsayılan değerleri seçtik ve daha sonra zaten tanımlanmış GOPATH'deki Go klasörümüzü oluşturduk, değil mi? Ancak aslında GOPATH'i istediğiniz yere değiştirebilirsiniz.

Eğer

echo $GOPATH

Çıktı benimkine benzer olmalı (kullanıcı adınızla birlikte):

/home/michael/projects/go

Linux'ta config yapmanız gerekiyor

Benim durumumda, zsh shell kullanıyorum ve $HOME/.zshrc dosyasında yapılır. Eğer bash kullanıyorsanız, $HOME/.bashrc dosyasında yapılır.

Sadece şu satırı eklememiz gerekiyor:

export GOPATH=$HOME/work
export PATH=$PATH:/usr/local/go/bin:$GOPATH/bin

Kabuğu yeniden başlatın ve önce bahsedilen echo komutunu çalıştırın.

exec zsh
echo $GOPATH

Daha fazla bilgi icin resmi dokuman

İşte burada önceki günlerde oluşturduğumuz 3 directory'yi oluşturduğumuz yer src, pkg ve bin .

  • src Bu, tüm Go programlarınızın ve projelerinizin depolandığı yerdir. Bu, Go depolarınızın isim alanı paket yönetimini yönetir. İşte bizim Hello projesi için Hello klasörünü gördüğümüz yer." turkçe çevirisidir.

  • pkg Bu, programlara yüklenmiş veya yüklenmiş olan paketlerin arşivlenmiş dosyalarının bulunduğu yerdir. Bu, kullanılan paketlerin değiştirilip değiştirilmediğine bağlı olarak derleme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.

  • bin Bu, derlenmiş tüm ikili dosyaların depolandığı yerdir.

Hello #90DaysOfDevOps programımız karmaşık bir program olmadığından, burada başka bir harika kaynaktan alınmış daha karmaşık bir Go Programı örneği bulunmaktadır. Bu kaynağa göz atmanızı öneririm. GoChronicles

Hello #90DaysOfDevOps" programımız karmaşık bir program değil. Biraz fikir sahibi olmanız için, başka bir önemli kaynaktan alınmış ve değerli bir incelemeyi hak eden daha karmaşık bir Go programı örneği şu şekildedir. GoChronicles

Derleme(Compiling) & Running Code

Gun 9'da kod derlemesine kısa bir giriş yaptık, ancak biraz daha derinlemesine inebiliriz. Devam edelim.

Kodumuzu çalıştırmak için öncelikle derlememiz gerekiyor. Go içinde bunu yapmanın üç farklı yolu vardır.

  • go build
  • go install
  • go run

Go kurulumuyla elde ettiğimiz şeylere, bahsettiğimiz derleme aşamasına geçmeden önce bir göz atalım.

Go'yu Gun 8 'de yüklediğimizde, Go araçları olarak adlandırılan bir şeyi yüklemiş olduk. Bu araçlar, Go kaynak dosyalarımızı oluşturmamıza ve işlememize olanak sağlayan çeşitli programlardan oluşur. Bu araçlar arasında Go komutu da bulunur.

Ayrıca, Go'nun standart kurulumunda bulunmayan, projeniz için oldukça faydalı olabilecek ek araçlar da yüklenebilir.

Terminalinizi açıp go komutunu yazarsanız aşağıdaki resimdeki gibi bir çıktı almanız gerekiyor. Daha sonra "Additional Help Topics" (Ek Yardım Konuları) gibi ek yardım konularını göreceksiniz, ancak şu anda bunlara odaklanmamıza gerek yok.

Go Yardım Dokumanı.

Eğer önceki günlerden buradaysan, en azından ikisini zaten kullandığımızı hatırlayacaksınız. Gun 8.

Öğreneceğimiz komutlar build, install ve run.

  • go run - komut satırında belirtilen .go dosyalarından oluşan ana paketi derler ve çalıştırır. Komut geçici bir klasörde derlenir.
  • go build - Go build komutu, paketleri ve bağımlılıkları derlerken, paketi geçerli dizinde derler. Bu şekilde main paketi, yürütülebilir dosyayı geçerli dizine yerleştirir. Aksi takdirde, yürütülebilir dosyayı pkg klasörüne yerleştirir. go build ayrıca, Go ile uyumlu herhangi bir işletim sistemi için yürütülebilir bir dosya oluşturmanıza olanak tanır.
  • go install - go install komutu, go build ile aynı işlemi yapar, ancak yürütülebilir dosyayı bin klasörüne yerleştirir.

go install komutunu zaten gördük, ancak isterseniz tekrar yapabilirsiniz. Hatırlayacağınız gibi, bu komut yürütülebilir dosyayı bin klasörüne yerleştirir.

Eğer aşağıdaki çalma listeleri veya videoları takip ediyorsanız, bu notlarda çevirilen bölümlerin bir kısmını göreceksiniz. Bu, genel olarak ihtiyaç duyduğunuz birçok alanın çok daha iyi bir anlayışını sağlayacak kaynaklardır. Ancak, 7 günlük (veya 7 saatlik) süreyi en ilgili konular üzerinde belgelemeye çalışıyoruz.

Kaynaklar

Gorusmek Uzere Gun 11.